Hoeveel kan ik lenen, en waarvoor? Een lening afsluiten, of deze nu zakelijk of persoonlijk is (of je op zoek bent naar een artikel over hypotheken maar bij het verkeerde stuk bent beland) kan best een intimiderend proces zijn, zeker als je niet precies weet hoe het werkt. Of waar je überhaupt allemaal een lening voor zou kunnen afsluiten; wist je bijvoorbeeld dat je een persoonlijke lening kan aangaan voor de aanschaf van een motorvoertuig?
Lenen 101
Eerst even voor de echte dummy’s onder ons (en de mensen die vroeger niet hebben opgelet bij economie, waaronder ikzelf); wat is een lening ook alweer? Een lening als basisprincipe is het geld verstrekken van de ene partij naar de ander, wat over een langere periode en vaak in (maandelijkse) termijnen wordt terugbetaald, met een rente op het gehele bedrag. Deze rente is een percentage van het geleende bedrag en wordt boven op de terugbetaling aan de geldverstrekker betaald. Dit is dus wat je betaalt om te mogen lenen, en hier komt ook de beroemde ‘geld lenen kost geld’ vandaan; je betaalt uiteindelijk meer dan je ontvangt.
De risico's bepalen
Dit betekent overigens niet dat een lening iets is wat je nooit mag overwegen; er zijn honderd-en-één situaties waarin een persoonlijke -of zakelijke lening afsluiten juist dé oplossing is. Het is absoluut iets om goed over na te denken. Gelukkig doet de bank of andere geldverstrekker dit met je mee; ook zij maken, voordat er daadwerkelijk een lening wordt afgesloten of überhaupt iets wordt ondertekend, een risicoanalyse van jou als lener. Hierbij wordt gekeken naar je (maand)inkomen en je eventuele (studie)schulden, naast nog wat andere factoren, en wordt de waarschijnlijkheid bepaald van jij die garant gaat kunnen staan voor het volledige bedrag dat er geleend is. Dit doet de bank vooral om vooraf zichzelf zo veel mogelijk in te dekken; als er van tevoren al te veel twijfel bestaat over of jij wel alles teruggaat kunnen betalen (plus rente!), dan zal een bank jou niet snel een lening verstrekken. Daarnaast moet er natuurlijk ook nog een goede onderbouwing zitten aan waarom je überhaupt geld wil lenen, maar dat spreekt voor zich.
Een risicoanalyse is niet alleen voor de bank handig, maar ook voor jouzelf. Ga bij jezelf na of dit de juiste stap is; geloof je in het feit dat je dit geld elke maand bij elkaar gaat krijgen, en is de uitgave waar je überhaupt de lening voor afsluit het waard?
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.